ResearchCentral

Un proiect al grupului de cercetare in evaluare psihologica si educationala
din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti
despre researchcentral echipa lista testelor recomandari de utilizare participa contact
Detalii scala
ID548
Nume scala [EN]Coping with Children's Negative Emotions Scale (CCNES)
Nume scala [RO]Capacitatea de Gestionare a Emoțiilor Negative ale Copiilor
DomeniuClinică
SubdomeniuGestionarea emoțiilor negative
Numar itemi12
Nivel adaptare culturala[1] = simpla traducere
Tradus in limba romana deBrebenel Diana-Mihaela, Constantinescu Oana Maria, Ioniță Alia-Maria
Referinta bibliografica originalaFabes, R.A., Eisenberg, N., & Bernzweig, J. (1990). The Coping with Children's Negative Emotions Scale: Procedures and scoring
Studii internationaleMokrova, I., O'Brien, M., Calkins, S., & Keane, S. (2010). Parental ADHD Symptomology and Ineffective Parenting: The Connecting Link of Home Chaos. Parenting, science and practice, 10(2), 119-135.
Halberstadt, A. G., Dunsmore, J. C., Bryant, A., Parker, A. E., Beale, K. S., & Thompson, J. A. (2013). Development and validation of the Parents' Beliefs About Children's Emotions Questionnaire. Psychological assessment, 25(4), 1195-210.
Studii in Romania
Itemii scalei [EN]1. If my child becomes angry because he/she is sick or hurt and can't go to his/her friend's birthday party. I would:
a. send my child to his/her room to cool off
b. get angry at my child
c. help my child think about ways that he/she can still be with friends (e.g., invite some friends over after the party)
d. tell my child not to make a big deal out of missing the party
e. encourage my child to express his/her feelings of anger and frustration
f. soothe my child and do something fun with him/her to make him/her feel better about missing the party


2. If my child falls off his/her bike and breaks it, and then gets upset and cries, I would:
a. remain calm and not let myself get anxious
b. comfort my child and try to get him/her to forget about the accident
c. tell my child that he/she is over-reacting
d. help my child figure out how to get the bike fixed
e. tell my child it's OK to cry
f. tell my child to stop crying or he/she won't be allowed to ride his/her bike anytime soon


3. If my child loses some prized possession and reacts with tears, I would:
a. get upset with him/her for being so careless and then crying about it
b. tell my child that he/she is over-reacting
c. help my child think of places he/she hasn't looked yet
d. distract my child by talking about happy things
e. tell him/her it's OK to cry when you feel unhappy
f. tell him/her that's what happens when you're not careful


4. If my child is afraid of injections and becomes quite shaky and teary while waiting for his/her turn to get a shot, I would:
a. tell him/her to shape up or he/she won't be allowed to do something he/she likes to do (e.g., watch TV)
b. encourage my child to talk about his/her
c. tell my child not to make big deal of the
d. tell him/her not to embarrass us by
e. comfort him/her before and after the
f. talk to my child about ways to make it hurt less (such as relaxing so it won't hurt or taking deep breaths)


5. If my child is going over to spend the afternoon at a friend's house and becomes nervous and upset because I can't stay there with him/her, I would:
a. distract my child by talking about all the fun he/she will have with his/her friend
b. help my child think of things that he/she could do so that being at the friend's house without me wasn't scary (e.g., take a favorite book or toy with him/her)
c. tell my child to quit over-reacting and being a baby
d. tell the child that if he/she doesn't stop that he/she won't be allowed to go out anymore
e. feel upset and uncomfortable because of my child's reactions
f. encourage my child to talk about his/her nervous feelings


6. If my child is participating in some group activity with his/her friends and proceeds to make a mistake and then looks embarrassed and on the verge of tears, I would:
a. comfort my child and try to make him/her feel better
b. tell my child that he/she is over-reacting
c. feel uncomfortable and embarrassed myself
d. tell my child to straighten up or we'll go home right away
e. encourage my child to talk about his/her feelings of embarrassment
f. tell my child that I'll help him/her practice so that he/she can do better next time


7. If my child is about to appear in a recital or sports activity and becomes visibly nervous about people watching him/her, I would:
a. help my child think of things that he/she could do to get ready for his/her turn (e.g., to do some warm-ups and not to look at the audience)
b. suggest that my child think about something relaxing so that his/her nervousness will go away
c. remain calm and not get nervous myself
d. tell my child that he/she is being a baby about it
e. tell my child that if he/she doesn't calm down, we'll have to leave and go home right away
f. encourage my child to talk about his/her nervous feelings


8. If my child receives an undesirable birthday gift from a friend and looks obviously disappointed, even annoyed, after opening it in the presence of the friend, I would:
a. encourage my child to express his/her disappointed feelings
b. tell my child that the present can be exchanged for something the child wants
c. NOT be annoyed with my child for being rude
d. tell my child that he/she is over-reacting
e. scold my child for being insensitive to the friend's feelings
f. try to get my child to feel better by doing something fun


9. If my child is panicky and can't go to sleep after watching a scary TV show, I would:
a. encourage my child to talk about what scared him/her
b. get upset with him/her for being silly
c. tell my child that he/she is over-reacting
d. help my child think of something to do so that he/she can get to sleep (e.g., take a toy to bed, leave the lights on)
e. tell him/her to go to bed or he/she won't be allowed to watch any more TV
f. do something fun with my child to help him/her forget about what scared him/her


10. If my child is at a park and appears on the verge of tears because the other children are mean to him/her and won't let him/her play with them, I would:
a. NOT get upset myself
b. tell my child that if he/she starts crying then we'll have to go home right away
c. tell my child it's OK to cry when he/she feels bad
d. comfort my child and try to get him/her to think about something happy
e. help my child think of something else to do
f. tell my child that he/she will feel better soon


11. If my child is playing with other children and one of them calls him/her names, and my child then begins to tremble and become tearful, I would:
a. tell my child not to make a big deal out of it
b. feel upset myself
c. tell my child to behave or we'll have to go home right away
d. help my child think of constructive things to do when other children tease him/her (e.g., find other things to do)
e. comfort him/her and play a game to take his/her mind off the upsetting event
f. encourage him/her to talk about how it hurts to be teased


12. If my child is shy and scared around strangers and consistently becomes teary and wants to stay in his/her bedroom whenever family friends come to visit, I would:
a. help my child think of things to do that would make meeting my friends less scary (e.g., to take a favorite toy with him/her when meeting my friends)
b. tell my child that it is OK to feel nervous
c. try to make my child happy by talking about the fun things we can do with our friends
d. feel upset and uncomfortable because of my child's reactions
e. tell my child that he/she must stay in the living room and visit with our friends
f. tell my child that he/she is being a baby
Itemii scalei [RO]1. Dacă copilul meu s-ar enerva deoarece este bolnav sau s-a lovit și nu poate să meargă la ziua de naștere a prietenului/prietenei său/sale, eu:
a. mi-aș trimite copilul în camera sa pentru a se calma ;
b. m-aș enerva pe el;
c. mi-aș ajuta copilul să se gândească la o soluție pentru a fi, totuși, cu prietenii săi (ex: să-și invite prietenii acasă, după petrecere) ;
d. i-aș spune copilului meu să nu facă mare caz din faptul că ratează petrecerea;
e. mi-aș încuraja copilul să își exprime sentimentele de furie și de frustrare;
f. mi-aș liniști copilul și am face ceva amuzant împreună, pentru a-l face să se simtă mai bine


2. Dacă copilul meu ar cădea de pe bicicletă și ar strica-o, iar apoi s-ar supăra și ar începe să plângă, eu :
a. aș rămâne calm(ă) și nu mi-aș da voie să devin anxios(oasă) ;
b. mi-aș consola copilul și aș încerca să îl fac să uite de accident ;
c. i-aș spune copilului meu că exagerează;
d. mi-aș ajuta copilul să-și dea seama cum să repare bicicleta;
e. i-aș spune copilului meu că e ok să plângă;
f. i-aș spune copilului să se oprească din plâns sau nu o să aibă voie să mai meargă pe bicicletă prea curând


3. Dacă copilul meu ar pierde un lucru de preț și ar începe să plângă, eu:
a. m-aș supăra pe el pentru că a fost atât de neatent, iar apoi a început să plângă;
b. i-aș spune copilului meu că exagerează;
c. mi-aș ajuta copilul să se gândească la locurile în care nu a căutat încă;
d. mi-aș distrage copilul, vorbindu-i despre lucruri frumoase
e. i-aș spune că este ok să plângă când este nefericit;
f. i-aș spune că asta se întâmplă când nu ești atent(ă)


4.Dacă copilului meu i-ar fi frică de injecții și ar începe să tremure și să plângă când așteaptă să îi vină rândul , eu :
a. i-aș spune să își revină sau nu va avea voie să facă ceva ce îi place ( ex.: să se uite la televizor) ;
b. mi-aș încuraja copilul să vorbească despre temerile sale ;
c. i-aș spune copilului meu că un vaccin nu e mare lucru ;
d. i-aș spune să nu ne facă de râs cu plânsul său ;
e. mi-aș alina copilul înainte și după vaccin;
f. aș vorbi cu copilul meu despre metode de a simți mai puțină durere (să se relaxeze ca să nu îl doară sau să respire adânc)


5.Dacă copilul meu s-ar duce să își petreacă după-amiaza acasă la prietenul/a său/sa și ar deveni agitat și supărat pentru că eu nu pot rămâne acolo, eu:
a. mi-aș distrage copilul, vorbindu-i despre cât de mult o să se distreze cu prietenul/a lui/ei;
b. mi-aș ajuta copilul să se gândească la lucruri pe care le poate face pentru ca timpul petrecut acasă la prietenul/a lui/ei în lipsa mea să nu mai fie atât de înfricoșător (ex. : să își ia cartea sau jucăria preferată cu el) ;
c. i-aș spune copilului să nu mai exagereze și să nu se mai comporte ca un bebeluș;
d. i-aș spune că dacă nu încetează, nu va mai avea voie să iasă afară;
e. m-aș supăra și m-aș simți inconfortabil din cauza reacțiilor copilului meu;
f. mi-aș încuraja copilul să vorbească despre sentimentele care îl neliniștesc;


6.Dacă copilul meu ar participa la o activitate de grup cu prietenii săi și ar face o greșeală, iar apoi s-ar rușina și ar părea că va începe să plângă, eu:
a. mi-aș consola copilul și aș încerca să îl fac să se simtă mai bine;
b. i-aș spune copilului meu că reacționează exagerat;
c. m-aș simți eu însumi(ămi) inconfortabil și rușinat(ă);
d. i-aș spune copilului meu să se liniștească sau mergem direct acasă;
e. mi-aș încuraja copilul să vorbească despre rușinea sa
f. i-aș spune copilului meu că îl voi ajuta să exerseze, pentru a se descurca mai bine data viitoare;


7.Dacă copilul meu s-ar pregăti să apară într-un recital sau într-o activitate sportivă și ar deveni vizibil anxios în legătură cu faptul că va fi văzut de mai multe persoane, eu:
a. mi-aș ajuta copilul să se gândească la lucrurile pe care le-ar putea face pentru a fi pregătit, atunci când îi va veni rândul (ex: să se încâlzească, să nu se uite la public)
b. i-aș sugera să se gândească la ceva ce îl relaxează, pentru a-i dispărea starea de tensiune;
c. aș rămîne calm(ă) și nu m-aș emoționa și eu
d. i-aș spune copilului meu că se comportă ca un bebeluș;
e. i-aș spune copilului meu că dacă nu se calmează, va trebui să mergem direct acasă;
f. mi-aș încuraja copilul să vorbească despre sentimentele sale de anxietate;


8. Dacă copilul meu ar primi un cadou nedorit de ziua lui de naștere de la un prieten, și ar fi dezamăgit, chiar enervat, după ce l-ar deschis în prezența prietenului/ei său/sale, eu:
a. l-aș încuraja să își exprime dezamăgirea;
b. i-aș spune că acel cadou poate fi schimbar cu ceva ce își dorește;
c. NU m-aș enerva din cauza impoliteții copilului meu;
d. i-aș spune copilului meu că reacționează exagerat;
e. mi-aș mustra copilul pentru că este insensibil față de sentimentele prietenului său;
f. aș încerca să îmi fac copilul să se simtă mai bine, făcând ceva amuzant împreună;


9.Dacă copilul meu s-ar panica și nu ar putea merge la culcare după ce a văzut un film de groază la TV, eu:
a. l-aș încuraja să vorbească despre ce l-a speriat;
b. m-aș supăra pe el pentru că este atât de infantil;
c. i-aș spune copilului meu că reacționează exagerat;
d. mi-aș ajuta copilul să se gândească la ce ar putea face astfel încât să poată merge la culcare (ex: să își ia o jucărie în pat, să lase luminile aprinse);
e. i-aș spune să se ducă la culcare sau nu va mai avea voie să se uite la TV de acum încolo;
f. aș face ceva distractiv cu el pentru a-l ajuta să uite ce l-a speriat;


10.Dacă copilul meu ar fi în parc și ar fi pe punctul de a plânge deoarece alți copii sunt rătăcioși și nu îi permit să se joace cu el, eu:
a. NU m-aș supăra eu însumi(ămi);
b. i-aș spune copilului meu că dacă începe să plângă, mergem direct acasă;
c. i-aș spun copilului meu că e OK să plângă atunci când se simte rău;
d. mi-aș liniști copilul și aș încerca să îl ajut să se gândească la ceva frumos;
e. mi-aș ajuta copilul să se gândească la altceva de făcut
f. i-aș spune copilului meu că se va simți mai bine în curând;


11. Dacă copilul meu s-ar juca cu alți copii și unul dintre ei i-ar pune porecle, iar copilul meu ar începe să tremure și să plângă, eu:
a. i-aș spune copilului meu să nu facă mare caz din asta;
b. m-aș supăra eu însumi(ămi);
c. i-aș spune copilului meu să se comporte adecvat sau mergem direct acasă;
d. mi-aș ajuta copilul să se gândească la lucruri constructive pe care să le facă atunci când alți copii îl șicanează (ex.: să găsească altceva de făcut);
e. mi-aș alina copilul și ne-am juca ceva pentru a-i lua gândul de la supărare;
f. mi-aș încuraja copilul să vorbească despre faptul că doare să fii șicanat(ă);


12.Dacă copilul meu s-ar rușina și s-ar teme în preajma străinilor și ar plânge în mod constant, vrând să stea în camera sa atunci când vin în vizită prieteni de familie, eu:
a. mi-aș ajuta copilul să se gândească la lucruri care ar face întâlnirea cu prietenii mei mai puțin înfricoșătoare (ex: să își ia cu el jucăria preferată);
b. i-aș spune copilului meu că e OK să aibă emoții
c. aș încerca să îl fac fericit, vorbind despre lucrurile amuzante pe care le-am putea face cu prietenii noștri;
d. m-aș simți supărat(ă) și înconfortabil din cauza reacției copilulului meu;
e.i-aș spune copilului că trebuie să stea în sufragerie alături de prietenii noștri;
f. i-aș spune copilului meu că se comportă ca un bebeluș.
Indicatii privind scorareaInstructaj: „Pentru fiecare dintre itemii următori, indicați pe o scală de la 1 (foarte imporbabil) la 7 (foarte probabil) probabilitatea de a răspunde în manierele respective. Citiți cu atenție fiecare item și răsundeți sincer și onest. Pentru fiecare variantă de răspuns comportamental, alegeți un număr de la 1 la 7. 1 - foarte imporbabil, 2 - destul de improbabil, 3 - puțin improbabil, 4 - mediu, 5 - puțin probabil, 6 - destul de probabil, 7- foarte probabil”

Scorare: Scală sumativă. Scală Likert în 7 trepte, unde 0 = foarte improbabil și 7 = foarte probabil.

Itemii se grupează în 6 subscale:
1. Reacții de distres (medie a sumei itemilor 1B, 2A, 3A, 4D, 5E, 6C, 7C, 8C, 9B, 10A, 11B, 12D)
2. Reacții de pedeapsă (medie a sumei itemilor 1A, 2F, 3F, 4A, 5D, 6D, 7E, 8E, 9E, 10B, 11C, 12E);
3. Încurajarea exprimării emoțiilor (medie a sumei itemilor 1E, 2E, 3E, 4B, 5F, 6E, 7F, 8A, 9A, 10C, 11F, 12B);
4. Reacții centrate pe emoție (medie a sumei itemilor 1F, 2B, 3D, 4E, 5A, 6A, 7B, 8F, 9F, 10D, 11E, 12C);
5. Reacții centrate pe problemă (medie a sumei itemilor 1C, 2D, 3C, 4F, 5B, 6F, 7A, 8B, 9D, 10E, 11D, 12A);
6. Reacții de minimizare (medie a sumei itemilor 1D, 2C, 3B, 4C, 5C, 6B, 7D, 8D, 9C, 10F, 11A, 12F).